Kako napraviti specijalne limenke za torte

- Jul 01, 2019-

Pored standardnih okruglih i četvrtastih posuda za torte, police spremišta za kuhanje obložene su mnoštvom oblikovanih tava. Ove tave dolaze u dizajnu od pijeskaka i crtanih likova do minijaturnih vjenčanih kolača, dajući vam mogućnost pečenja torte koja ima složeni dizajn, a da sami ne pokušavate isklesati zamršeni uzorak u tortu. Većina ovih tipova u obliku specijaliteta dolazi s receptima na njihovoj ambalaži, ali da biste ih učinili vrijednim otkupne cijene, morat ćete znati da ih možete ponovo koristiti - a to znači da biste trebali ispeći više od samo jednog recepta u njima.

Oblikovane tave dolaze u raznim oblicima i veličinama, a često se ispostavi da ni jedno i drugo neće biti sasvim slično kada je u pitanju vrijeme pečenja i količina tijesta koje drže. Najlakše je započeti s receptom na pakovanju i umiješati ga za različite okuse, jer znate da je volumen upravo za tavu. Dalje od toga, postoje dvije glavne mogućnosti: možete ili izmjeriti volumen tepsije i pretvoriti postojeće recepte tako da se podudaraju (8 × 8-in pan = 6 šalica, 9 × 9-in pan = 10 šalica, 10-in-bundt = 12 šoljica) ili možete napraviti punu seriju gustina za neki drugi recept i samo sipati onoliko koliko želite u tepsiju. Konverzije mogu biti zgodne kada dvije tave drže istu količinu tijesta za kolače, ali ne volim skalirati recepte na čudne razmjere kada ne moram. U tim slučajevima ja ću tijesto namazati otprilike 3/4 puta uz bok tepsije specijaliteta (kako za male kolače tako i za veće) i ispeći preostalo tijesto u maloj tepsiji za muffine za nekoliko kolača. Pojednostavljuje postupak i ostavlja mi nekoliko bonus cupcakesa!

Vrijedi napomenuti da su gotovo sve oblikovane tave Wiltona napravljene da drže standardnu kutiju za tortu (9 × 13 inča = 14 šalica). Njihove tave također dolaze s recepturama ispočetka, ali upotreba miksa kao standardnog čini tave vrlo dostupne ljudima koji peku vrlo često i žele iskustvo ukrašavanja torte. To također znači da nikad ne morate dovoditi u pitanje koliko je tijestu potrebno jedno od njih.

Većine oblikovane tave napravljene su tako da se ne lijepe, ali općenito je dobra ulja uljem i brašnom pomoći da se dobije što čistije izdanje na vašem kolaču kako bi se sačuvalo što više originalnog dizajna. Obično četkam ili pršim biljno ulje u šupljine i korice kako bi se osigurao dobar premaz prije nego što nabubri. Zatim u tavu možete dodati malu količinu testa i nekoliko puta je procijediti na radnoj površini kako biste uklonili mjehuriće zraka koji bi mogli biti u kutovima. Na kraju možete u ostatku tijesta i ispeći tortu.

Koristite recept koji dolazi uz tavu kao vodič za vrijeme i temperaturu pečenja. Većina oblikovanih tava koje sam radila pecite na 350F, ali postoje i neke koje su neuobičajeno duboke zahtijevat će nižu temperaturu pečenja. Najbolji način da osigurate ravnomjerno pečenu tortu je korištenje vodiča koji je postavio proizvođač i rano testirajte tortu na spremnost. I ne smeta vam da uzmete nekoliko napomena o tome koji recepti djeluju za vaše oblikovane tave, pa ih možete uputiti sljedeći put kada izvučete tavu za pečenje.


Par:Šta su silikonske kalupe Sledeći:Nedostatak silikonskih naočala za crno vino