Šta su silikonske kalupe

- Jun 13, 2019-

Silikonski kalupi nastaju izlivanjem silikona u pripremljeni oblik, kutiju za kalup ili kalup za kalup. Silikon oblikuje oblik posude ili predmeta koji se nalazi u posudi. Silikonski kalupi vrlo su popularni kod hobista i umjetnika koji stvaraju svijeće, nakit i figurice.


Da biste stvorili silikonske kalupe, morat ćete kupiti silikon. Pogodan silikon može se naći u trgovinama umjetnosti i zanata, prodavnicama hardvera i specijaliziranim prodavaonicama na Internetu. Ako vam se isporučuje silikon, prvo provjerite cijenu otpreme, jer je to težak materijal.


Postoje dvije vrste silikona pogodne za izradu kalupa: platinasto katalizirana i kalozirana. Platinum katalizirani silikon, poznat i kao adicijski silikon, sadrži hemikalije dizajnirane da usporavaju proces stvrdnjavanja i omogućuju dovoljno vremena za manipuliranje silikonskim kalupom. Silikon koji se katalizuje kosim ili kondenzacijom nije baš uobičajen, jer se materijal ne može zagrejati da bi se održao gipkim, što otežava rad.


Postoje četiri vrste silikonskih kalupa: blok, blok sa više komada, rukavica i rukavica od livenog materijala. Sve ove vrste kalupa zahtijevaju radni prostor na sobnoj temperaturi, zaštitne rukavice, plastične folije, posude za miješanje, štapove za miješanje i kutiju kalupa. Za stvaranje različitih proizvoda koriste se različite vrste kalupa, a odgovarajući kalup treba odabrati na osnovu željenog rezultata.


Par:Шта су силиконске рукавице Sledeći:Kako napraviti specijalne limenke za torte