Zašto koristiti silikonske posude za ledene kockice umjesto plastičnih ladica

- Jun 28, 2019-

Silikon je postao jedan od novih kuhinjskih materijala u posljednjih nekoliko godina. Promjena silikona od neljepljivih premaza, plastike i drugih materijala, izvršena je iz nekoliko razloga.

U ladicama za ledene kockice koristi se silikon jer, iako je fleksibilan poput gume, duže traje i izdržava do krajnjih temperatura. Takođe nije sklona mrljama i upijanju mirisa, ukusa i boje tekućina poput gume ili plastike. Dakle, ako želite napraviti napitke s policama za led od soka od višnje ili grožđa, čišćenje bi bilo lako ako biste koristili silikonski ladicu za kockice leda.

Još jedan plus za silikone je to što sve što kupite možete napraviti u jarkim bojama. Dakle, ako imate određeni ukras za, recimo, svoj mokri šank, vjerovatnije je da ćete pronaći boju ladice za ledene kocke koja će se uklopiti u tu shemu boja.

Važan razlog promjene je zdravstveni. S nekoliko toksina koji se nalaze u nekoj plastici ljudi su postali jako oprezni i žele znati kakve su opasnosti od korištenja tog materijala. Silikon je nezavisno testiran u nekoliko država, a smatra se da je u osnovi inertan, što znači da ne izbacuje toksine u hranu kao što to rade drugi nelepljivi i plastični predmeti. (Na dnu su koncentrat za vezu na čvorištima o upotrebi silikona za pečenje.)

Silikonske posude za led su jednostavne za upotrebu, jer su fleksibilne, a led se može ukloniti uvrtanjem ladice između dviju ruku, baš kao što to činite i s plastičnim ladicama za ledene kocke. Bilo da volite male ili velike kockice leda, vaš izbor će biti lak, jer je na raspolaganju nekoliko veličina. Obično koštaju između 8,00 i 20,00 USD, ovisno o tome koliko ih se nudi, koje su veličine i gdje se prodaju. Iako možete koristiti kockice leda bilo koje veličine koja vam se dopadne, kocke različitih veličina imaju različite predložene namjene.

Malim kockama potrebno je manje vremena za zamrzavanje, razbiti ih lakše u blenderu prilikom pravljenja smoothieja i brže hladiti piće. Što brže hlađenje pića znači da ledena kocka također dodaje vodu u piće ranije nego veće kocke, ova kocka veličine najbolje funkcionira za pića koja će se konzumirati u roku od 30 minuta ili tako nešto.

Kocke većih dimenzija su bolje za neprekidno hlađenje. Što je kocka veća, to je duže potrebno za hlađenje pića jer se topi mnogo sporije od malih kockica. Međutim, to također znači da u piće dodaje vodu sporijom i traje mnogo duže. Ta kombinacija ga čini savršenim za začinjavanje dobrih pijuckajućih pića, poput ledenog čaja popodne ili lijepog viskija. (Veće kocke takođe izgledaju uredno u čaši.)

Uz izuzetno velike kocke, budite sigurni da znate da kocka može proći do dna čaše. Ne želite da se kockice zaglave na jednom dijelu čaše.


Par:Što je čep za boce Sledeći:Zašto se silikonske rukavice u pećnici razlikuju od ostalih vrsta rukavica